چگونه تمرکز کنیم؟

در مصاحبه جیم کوئیک (استاد حافظه و مربی تغییر و تحول فردی) با دانداپانی (راهب و مربی تغییر و تحول) نکات مهمی در مورد نحوه تمرکز کردن و نحوه عملکرد ذهن بیان می شه. جیم کوئیک مصاحبه رو با این سؤال شروع می کنه که چرا امروزه تمرکز اینقدر مهم شده؟ و دانداپانی در پاسخ می گه که تمرکز یکی از ملزومات موفق شدنه و اگر نتونی تمرکز کنی خب نمی تونی موفق بشی. از طرفی ما در دوران کودکی یا حتی در دوران تحصیل یاد نگرفتیم که چطور تمرکز کنیم و به همین دلیل ممکنه که امروزه در انجام کارهامون، مشکل عدم تمرکز داشته باشیم و حالا بخوایم که فکری برای این مشکل بکنیم.

خب باید چی کار کنیم؟

اول لازمه که یاد بگیریم چطور تمرکز کنیم و بعد باید تمرین کنیم تا در تمرکز داشتن استاد بشیم و مهارت خیلی خوبی پیدا کنیم. پس بهتره خودمون رو سرزنش نکنیم که چرا نمی تونیم تمرکز کنیم و به جاش تمرکز کردن رو یاد بگیریم و تمرین کنیم تا استادش بشیم. پس هر دوی این هارو باید با هم انجام بدیم. نه این که تمرکز کردن رو یاد بگیریم ولی تمرین نکنیم.

خب حالا ببینیم تمرکز کردن به چه معنیه:

از دیدگاه دانداپانی، تمرکز یعنی توانائی من در نگه داشتن آگاهی و توجهم روی کسی یا چیزی به مدت طولانی. فرضاً اگر دارید به صحبت های کسی گوش می دید و می تونید برای مدت زمان طولانی توجهتون رو، روی اون شخص نگه دارید یعنی تمرکز دارید. حالا اگه توجهتون به هر دلیلی از روی اون شخص برداشته بشه، یعنی حواستون پرت شده. خب دوباره باید تلاش کنید تا توجهتون رو، روی صحبت های اون شخص بذارید. به این می گن تمرکز کردن.

باید تمرکز کردن رو تمرین کنیم:

حالا فهمیدیم تمرکز کردن یعنی چی. در قدم بعدی باید تمرین تمرکز انجام بدیم. یکی از تمرین های بسیار مؤثر همین کار بالاست. یعنی وقتی توجهمون رو، روی چیزی می ذاریم، چنانچه حواسمون پرت شد دوباره تلاش کنیم تا توجهمون رو متمرکز کنیم. روش دیگه ای که دانداپانی ارائه می ده اینه که هر بار فقط روی انجام یک کار تمرکز کنیم و چند تا کار رو باهم انجام ندیم. فرضاً اگر دارید به صحبت های کسی گوش می دید، فقط همین عمل گوش کردن رو انجام بدید و کار دیگه ای انجام ندید. یعنی تمام توجهتون رو به اون شخص بدید. یا اگر دارید کتابی می خونید سعی کنید هیچ کار دیگه ای نکنید و فقط توجهتون رو به مطلبی که می خونید بدید. خب طبیعیه که موقع تمرکز کردن حواسمون پرت بشه. ایرادی نداره فقط باید دوباره حواسمون رو جمع کنیم و به حرف های اون شخص گوش بدیم یا تمرکزمون رو بذاریم روی اون کاری که انجام می دادیم. در واقع شاید لازم باشه هزاران بار این کارو انجام بدیم. این یک تمرین عملیه که با یک بار انجام دادنش استاد تمرکز کردن نمی شیم باید بارها این تمرین رو انجام بدیم.

گذشته رو کلاً فراموش کنیم:

عامل دیگری که به افزایش تمرکز ما به مرور زمان کمک می کنه اینه که، سعی کنیم در لحظه حال زندگی کنیم! خب شاید بگید عجب توصیه ای!. این که خیلی سخته!. بله قبول داریم که سخته ولی یک راه آسون برای بودن در لحظه حال اینه که گذشته رو رها کنیم. گذشته هرچه که بوده تمام شده و دیگه کاری نمی تونیم براش انجام بدیم. پس رهاش کنیم. رعایت همین نکته کلی ذهن مارو آزاد می کنه و اجازه می ده تا راحت تر تمرکز کنیم. البته ناگفته نمونه که بودن در لحظه حال مشروط به اینه که بتونیم تمرکز کنیم. اما این دوتا همدیگه رو تقویت می کنند.

در ادامه دانداپانی در مورد آگاهی و ذهن صحبت می کنه. از دیدگاه این راهب، ذهن یک فضای وسیعه که شامل نواحی مختلف زیادیه. مثلاً یک ناحیش مربوط به عصبانیت، ناحیه دیگش مربوط به شادی، انجام کارهای روزانه، خواب، غذا خوردن و ….. هست. خلاصه نواحی مختلف زیادی در مغز داریم. و آگاهی هم مثل یک لامپ روشنائی می مونه که توانائی گردش داره. یعنی ذهن حرکتی نداره و ثابته ولی آگاهی جریان داره و در نواحی مختلف ذهن در حرکته. یعنی دانداپانی می گه ذهن حرکتی نداره و ما چیزی به اسم ذهن میمونی نداریم. بلکه این آگاهیه که به قسمت های مختلف ذهن می ره. پس اگر بتونیم آگاهی و توجهمون رو کنترل کنیم، اون موقع می تونیم بهش بگیم در کدام قسمت ذهن در جریان باشه و این منفعت های بزرگی برای ما به همراه داره. پس اگر داریم فکر می کنیم یا مراقبه می کنیم، این آگاهیه که در یک قسمت ذهن درجریانه و اگه آگاهی رو در این نقطه خاص متمرکز کنیم، می تونیم اطلاعات مورد نظرمون رو به دست بیاریم یا بهره وری بیشتری به دست بیاریم.

در مجموع این مصاحبه ارزشمند رو ببینید. چون علاوه بر نکات بالا، نکات ارزشمند دیگه ای هم مطرح می شه.


ما به شما هم وطنان گرامی توصیه می کنیم در دوره پیشرفته مراقبه دانداپانی شرکت کنید. در این دوره به صورت کامل به مبانی کارکرد ذهن و آگاهی پرداخته می شود و شما می توانید با درک این اصول و انجام مراقبه های اثر گذار و اصلی، تحولی بزرگ در قدرت بدن و همین طور نحوه گردش انرژی در بدن ایجاد کنید. برای مشاهده توضیحات بیشتر می توانید صفحه محصول را ببینید:

دوره مراقبه دانداپانی

3 دیدگاه در چگونه تمرکز کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *